August 04, 2016
EXPERIENCE

Wax Food Samples
Fun to watch, more fun to make

見て楽しい、作ってもっと楽しい。

Japanese Traditional Craft Experience in Tokyo

The word “food samples” makes me remember the time when I am kid looking at them in the showcase. It makes me feel excited looking at the floating folk over a spaghetti plate, and am mesmerised by the fact that they are all fake not real. Now and then, from kids to adults, and form Japanese people to foreigners, it can make you feel excited just by hearing the words “food samples”. Wax food samples, a traditional modeling craft culture, fascinate many of the people regardless of the age, gender, and where you are from. This original craft is fun to just look at, but should be more fun to make them.
So, we have visited one of the factory to try make one.

The place we have visited this time locates in north part of Ikebukuro, one station away from Ikebukuro station riding on Tobu-Tojo Line. Yamato Sample Factory is in a neighborhood area of Kita-Ikebukuro. The factory is originally founded in Gujohachiman in Gifu Prefecture in 1952, and now have three factories in Tokyo. They do both sell and rental of food samples, and same time they organize wax food sample making classes. On their class menus are Tempura, Curry with rice, Ramen, Pizza, and even Parfeit ; there are various menus  that you can try. This time NTSY editorial team has visited the factory to experience the food sample making of traditional Japanese food ; Ramen.

東京で体験する、日本独自の模型文化

子どもの頃、レストランのショーウィンドウに並ぶ食品サンプルを食い入るように見ていた。まるで本物であるかのような精巧さに見とれ、フォークが宙に浮く臨場感に心が躍ったものだ。昔も今も、子どもも大人も、日本人も外国人も、食品サンプルって聞くだけで、なんかワクワクしてしまう。老若男女、万国共通で多くの人を魅了する日本独自の模型文化は、見ているだけでも楽しいが、自分で作れたらもっと楽しいはず。ということで、食品サンプル体験に行ってきました。
訪れたのは池袋から東武東上線に乗って1駅、北池袋の住宅街の一角にある大和サンプル製作所。食品サンプルの発祥の地、岐阜県郡上八幡で1952年に創業し、現在は東京に3つの工房を構え、食品サンプルの販売とリースを行う傍ら、食品サンプルの体験教室を開催している。体験できるメニューは、昔ながらのロウを使った製法で作る天ぷらをはじめ、カレーライス、ラーメン、ピザ、パフェなどさまざま。今回NTSY編集部では、国民的日本食と言っても過言ではないラーメンの食品サンプルに挑戦することに。

The Class begins!

“First of all, you will gently put the straight shaped noodle wax into medium hot water. When the wax gets warm and becomes soft, you will take out three of the noodles, and wind them up on to two of your fingers to round the shape of noodles.” 

Kazuya Ito, is the third generation of the Yamato Sample Factory, and is also the lecturer of the wax food sample making classes. He uses simple words and gestures to explain the process gently which are easy for both kids and foreigners to understand. The basic process of wax food sample making is about processing the melted wax with hands, and is certainly an art form which requires craftsmanship such as experiences and tricks. The trick is shown in the making of Ramen too, that you make the shape of rounded noodles to be a little messy, so to make the final look more realistic.

Next step is to put the toppings on, and this is one hard process to go. You can play around with the shapes, but in order to make them look natural and mouth watering, you have to twist or stretch to achieve the juicy look.

“Green leeks are made out of vinyl, so please cut them as you like. Recently, vinyl is becoming the main material for food sample making. Good point is that its color is hard to fade. Though the material is hard to bend which gives difficulties in the process, and that is one down side to it.” as Mr.Ito explains.

That is also a fun point about this class that you can get to know about its history and some trivial notes about food samples. The ending process is to pour the gelatin soup into the bowl of Ramen. It makes us surprised as the soup looks beautifully vivid just like the real soup.

いよいよ、体験教室がスタート!

「まずはロウを使った棒状の麺をお湯の中にそっと入れます。温まって柔らかくなったら麺を3本取り、2本指にくるくるっと巻きつけて丸めましょう」
食品サンプル体験の講師を務めるのは、大和サンプル製作所三代目の伊藤和也さん。子どもや外国人にも理解しやすい言葉遣いとジェスチャーで、丁寧にやさしく教えてくれる。溶けたロウを手で加工して作る食品サンプルは、経験と工夫に裏付けられた職人技が生み出す芸術品。ラーメンにおいても、丸めた麺は仕上げに少し形を崩すなど、リアリティを出すためのコツが盛り込まれている。
続いて各具材をトッピングするのだが、これが意外と難しい作業だったりする。自由に好きな形にしていいのだが、自然かつおいししそうに見せるには、具材をうねらせたり伸ばしたりして“シズル感”を出さなければならない。
「ネギはビニールでできていますので、ハサミでお好みの厚さにカットしてください。最近はロウに代わってビニールが食品サンプルのメイン素材となっています。退色しにくいというメリットはありますが、曲げなどの加工がしにくいというデメリットがあります」
と、伊藤さん。作りながら食品サンプルの歴史や特徴について知れるのも楽しいポイントだ。最後にゼラチン製のスープを注ぐのだが、これがまた艶やかで本物のスープのようで驚かされる。

Sample making is a continuous WOW!

It takes about thee to five minutes until the gelatin becomes firm. Laura, the model who is experiencing the sample making this time, goes “Wow!” by looking at the finished look of the Ramen. We ask her thoughts on the class;

“It looks very delicious just like the real Ramen! I’ve seen these food samples in the China Town of London. Of course it’s my first time to actually make these. It has been such an exciting experience. The hard part is where you shape the Menma and Naruto (toppings of Ramen) to make them look natural. I think my mom will be happy if I give this to her as present!”

Mr.Ito has complimented Laura that she is good at winding the noodles.
She seems having a fun time making sure to take photos of displayed Parfait and Sushi samples.

“There are many foreigners coming to visit us. Not just to buy the food samples for souvenir, but they do want to make the samples and then bring home with them. It will be good if more people from different countries come to experience this unique Japanese craft, and find it is fun and interesting”

At the workshop #3 of Yamato Sample Factory, the making classes are open almost everyday apart form their two days a week closing days. Have a look at their website and you should definitely give it a go.

Wow!の連続、食品サンプル体験

ゼラチンが固まるのを待つこと約3〜5分。できあがったラーメンを見て、体験モデルのラウラさんは「Wow!」と大興奮。そのラウラさんに食品サンプル体験の感想を聞いてみると、
「本物みたいでおいしそう! 食品サンプルはイギリスのチャイナタウンで見たことがありましたが、自分で作ったのは初めてで、すごくエキサイティングな体験でした。メンマとかナルトとか、具材を自然な感じに表現するのが難しかったです。イギリスにいるママにプレゼントしたら喜びそう!」
麺を巻く手際がよく、プロの伊藤さんにお褒めの言葉をいただいていたラウラさん。その後もディスプレイしてあるパフェや寿司のサンプルと写真を撮って大はしゃぎ。
「近年は外国からのお客様も増えています。食品サンプルをお土産に買うだけでなく、自分で作って持って帰りたいと思う方が多いようですね。これからも日本ならではのユニークなものづくりをいろんな国の方に体験していただいて、食品サンプルっておもしろいな、楽しいなと感じていただけたら嬉しいです」
大和サンプル製作所第3工房では、週2日の定休日を除いてほぼ毎日食品サンプル体験を実施しているので、ホームページをチェックして足を運んでみよう。

SHOP INFO

Yamato Sample Factory Workshop #3

Address: 4-18-2, Kami-Ikebukuro, Toshima-ku, TOKYO
Tatematsu Mansion 101
Tel: 03-5980-8099

Store Opening Hours
Mon~Fri 9:00~17:00
CLOSING: Wednesday, Thursday (they may have temporary closing)
URL : www.yamato-sample.com

大和サンプル製作所 第3工房

住所:東京都豊島区上池袋4-18-2 立松マンション101
TEL:03-5980-8099

営業時間:9:00~17:00(体験は10時~、16時~最終回)
定休日:水・木曜(臨時休業あり)
URL : www.yamato-sample.com

writer / AYAKO TAKAHASHI(TPDL)
photographer / TOMOHIKO TAGAWA

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