May 22, 2017
EAT

Sipping And Nibbling In A Warming House

温もりある空間で 創作メニューをお供に角打ち 伊勢五本店中目黒店

Surprising fact; did you know there is a sake store where you can ‘kaku-uchi (stand tasting)’ in Nakameguro? Yes, it’s a place that never stops evolving. In just about that area where it gets crowded with Sakura watching people during spring season, Nakameguro Isegohonten is located about 7 minutes walk from Nakameguro station. Inside is a kaku-uchi space where you can enjoy seasonal sake and some small dish menus that changes on daily basis.
常に話題の絶えないあの中目黒にも、角打ちのできる酒屋さんがあるのをご存知でしょうか?目黒川沿い付近、ちょうど春になれば桜を見に来るひとたちが溢れかえるあの辺。中目黒の駅から徒歩7分程に位置する中目黒伊勢五本店には、四季折々のお酒と日替わりのおつまみメニューが堪能できる贅沢な角打ちスペースが広がっている。

A New Start Of A Historical Sake Store At Nakameguro

The very beginning of Isegohonten was back in Edo era, and it started in Yanaka, north-east of Tokyo. It holds quite a history. In 2006, they’ve moved the store to Sendagi, to provide better access to customers. As number of customers increase, they hear more and more requests in having another store near Shibuya area, which is south. In order to answer customers’ needs, they opened their second branch in Nakameguro in 2015. Nearly over 300 years, this is their first ever second branch. In a warm, high ceiling space, the store displays all sorts of sake bottles neatly on shelves. Together with the bottles, description notes are placed next to each of the bottles explaining its sake makers. It’s almost as if you are visiting a book store or a library. A wonderland for sake lovers.

As we speak to Mr.Nagasawa, he explains to us the stories of each of sake makers. Nowadays there are various sake makers raging young to elders, and both male and female. Hearing those stories, it makes us wonder how the sake will taste. In recent years, many of the sake bottles and labels are designed in a modern context, expressing well about its taste and atmospheres. Mr. Nagasawa tells us it is also an idea to choose and buy sake by its appearance. Judging by its cover isn’t quite a mistake in this case.

歴史ある酒屋の中目黒出店

さかのぼること江戸時代は谷中が伊勢五本店創業の地。その後時を経て2006年に千駄木へ移転。常々、渋谷や中目黒付近から千駄木店へ買い付けに来る飲食店顧客様も多かったようで、2015年にはそういった常連様からの熱い要望にお応えする形で中目黒店を出店。300年以上の時を経ての初めての2店舗目出店となった。天井が高く温もりのある店内にはお酒がずらりと並べられている。1本1本がきれいに、酒蔵の説明書きなどと一緒にディスプレイされている様子は、まるで本屋さんや図書館を彷彿とさせる。見ているだけでわくわくする空間だ。

何気なく目の前にあるお酒1本1本の酒蔵だったり杜氏の方のお話を聞かせてくれる店長の長澤 暢昭さん。「こちらの杜氏の方は非常に若い方なんですよ。こちらは女性の杜氏の方が作られているんですね。」とそれぞれの作品を説明してくれた。お酒の作り手の話を聞くことでよりどんな味わいがするのかと気になってくる。最近では日本酒のボトルやラベルもおしゃれなものがあり、長澤さん曰くラベル買いするのもあながち間違いではないそうで、味や風味の雰囲気がよく表れているものが多いのだとか。

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Creative Nibbles, Served Daily

In its tasting space, there are various sake and shochu menu available. The listing keeps changing slightly by day and by season. Each of them are available for taste by glasses starting from ¥450 a glass. Wines are available from a bottle. At the tasting space is a staff for help. If you find it difficult, then you know who to ask for.

Not only the sake menu, but also there are some creative small dish menu for nibbling at the space. All the dishes are made at the kitchen in the space. There are dishes like “Mashed Potato Salad with Salted Scallion Pickles”, and “Grated Carrot Salad with Mackerel Pate”; things that tickle the sake lovers’ heart. Take for example, the Mackerel Pate they use is from the canned pate products they sell in the shop. When you hear that, it might make you want to take home one or two cans of Mackerel Pate to try the same recipe. Isegohonten won’t forget to advise shopping tips to tis customers. Nibble menu changes depending on seasons and its stocks almost everyday. A frequent visit is recommended for your new discovery. It could be a pre-drink before dinner, or early evening sips. The space can welcome you with any occasions.

創作メニューが嬉しい、心躍る日替わりのおつまみ

角打ちスペースでは、常に数十種類の日本酒と焼酎のメニューが用意されている。季節や、その日によって徐々にメニューが変わっていくのだとか。メニュー内のお酒はグラス単位(450円〜)で試飲が可能。ワインのみボトルからの試飲となる。こちらの角打ちカウンターでは常に担当スタッフの方が在中。迷ったらまず、聞いてみよう。

お酒のメニューもさることながら、おつまみメニューも充実。メニューは全て手作りで、「塩らっきょうのポテトサラダ」や「鯖のパテとキャロットラペ」などと言ったお酒好きの心をくすぐるクリエイティブな手作りメニューが展開されている。そして例えばこちらの鯖のパテに使われている鯖は、店内にて販売している鯖缶を使ったもの。それを聞けば是非我が家でも、とお酒と一緒に買いたくなってしまう。伊勢五本店はお客様の店内でのお買い物の提案も忘れない。おつまみメニューもシーズンや仕入れによって日々少しずつ変化していくそうなので、訪れるたびに新たな発見が。ディナー前に軽く1杯、夕暮れに早めの1杯、と様々なシーンで活用したい。

Why Not Try Japanese Wines

Along with shochu and sake, Mr.Nagasawa has introduced to us “Japanese Wines”. This still may not be familiar yet, though they are putting some emphasis on its selection at Isegohonten Nakamuguro. As before it is said that European grape are hard to cultivate in Japanese land and weather. However, with researches and development it is now possible to grow them properly for wines in Japan. There are now “Japanese Pino Noir” available to drink. The effort of Domaines and winemakers, are now creating wines made purely in Japan which has depth in taste just like French wines. Apparently many of the Sushi and Japanese restaurants are serving Japanese wines instead, since they go along well. In the wine section of the store are international wines with Japanese wines from Yamanashi, Nagano, and Hokkaido prefectures. This will be a place with good chance to have a look at the Japanese wines as it is still hard to find elsewhere. If you like, you can buy them for tasting in store as well. Who would have thought about Japanese wines? This could be a new souvenir idea too.

飲んでほしい、日本ワイン

焼酎や日本酒と、多々あるお酒の中で今回長澤さんが紹介してくれたのは「日本ワイン」。日本ワインと聞いてもまだまだ馴染みがない方も多いかもしれないが、中目黒店ではこの日本ワインの展開に力を注いでいるという。それまで難しいとされていたヨーロパ系品種のブドウの栽培が日本の土壌でも可能になってきたことから「日本産のピノ・ノワール」などのワインが飲めるようになったり、近年ではドメーヌや醸造主の並々ならぬ努力がフランスのワインにも負けない味わい深い日本ワインを創り出している。その相性の良さから、すでに和食やお寿司屋さんでもあえて日本ワインを提供しているところがあるそうで、今後益々その広がりが期待される。こちらのコーナーには国外のワインはもちろんのこと、山梨や長野、さらには北海道といった「日本ワイン」が多々セレクトしてあるので一度触れてみてほしい。もちろんボトルを購入すれば角打ちスペースで頂くこともできるので是非味わってみて。日本のお酒と言えば日本酒、とついなってしまいがちだが、日本ワインを手土産にしてみるのも良いのでは。

SHOP INFO

Nakamegurfo Isegohonten

Address: 1F, 1-20-2, Aobadai, Meguro-ku, Tokyo
TEL:03-5784-4584

Open hours: Wednesday ~ Monday / 11:00 ~ 21:00
Tasting hours: Weekdays / 15:00 ~ 21:00 (L.O.20:30)
Sundays / 12:00 ~ 21:00 (L.O. 20:30)

URL: www.isego.net

中目黒 伊勢五本店

住所:東京都目黒区青葉台1-20-2 1F
TEL:03-5784-4584

営業時間:水曜日から月曜日 AM11:00 ~ PM9:00
角打ち:平日15:00 ~ 21:00 (L.O 20:30)
日曜日12:00 ~ 21:00 (L.O 20:30)

URL: www.isego.net

writer / Yoshimi Mita
photographer / Hiroto Itagaki

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